Aloe Vera vs Aloe Vera and Iodine Test

10 July


Aloe vera memang dah lama jadi kegemaran saya apabila tiba bab penjagaan kulit. My reasons are simple; theyre natural and they work. Beberapa tahun lepas saya pernah buat video tentang cara menggunakan aloe vera sebagai mask untuk melembabkan kulit. Ni videonya:


Okay tu aloe vera yang semula jadi betul lah kan, memang potong dari pokok terus. Macam mana kalau kita nak pakai aloe vera setiap hari tapi tak ada pokok tu kat rumah, atau pokoknya ada tapi dah habis kena potong sebab hari-hari nak tepek aloe vera kat muka? 😱 *overnya Jaji ni haha* Mestilah kita akan pergi kepada produk aloe vera yang telah diproses dan dijual dalam bekas/botol yang lebih convenient kan (cuba bayangkan kalau hari hari nak kena bawa daun besar tu masuk beg make up). Tapiii, produk-produk aloe vera di pasaran tu, semuanya boleh dipercayai ke? Hmm *insert thinking emoji here*. Aloe vera yang sebenar tak ada bau wangi, tapi yang dijual kebanyakannya wangi je sebab dah ditambah pewangi. Hmmmm *insert more thinking emoji here*.

Imagine the amount of chemical inserted to make a certain product the way it is. Sometimes, some products are'nt even close to what they claim they are. That is why we NEED to be careful when choosing products that are going to be put on our face/skin.  One of the ways of being careful is by reading the ingredients of that certain products.

So today Im going to share about this little experiment I did to compare these two brands of aloe vera gel using iodine test *wah ayat sebiji macam dalam video haha*. Its Au Fairy vs Brand X! Lets watch to see the results! Oh before that, I just want to let you know that this blogpost isnt sponsored (only the video on my Instagram is), but I willingly write this blogpost as I dont mind spreading words about products that I have actually tried and believe in. Okay now lets watch the experiment:


Tadaaa, how was it? I hope its not boring haha. In this battle of aloe vera vs aloe vera, Au Fairy's dissolves faster in iodine, indicated that it contains less chemical. I actually had to do the experiment and recorded the video twice before I got it right. I put way too much of iodine the first time haha. Cut me some slacks lah, the last time I played scientist was back in high school, which was about 10 years ago 😂 Ingat lagi masa tu kita orang buat eksperimen guna sulfur (kalau tak silap), lepas tu semua orang tutup hidung sebab bau dia macam kentut hehehee. 💨💨💨



If youre interested in purchasing Au Fairy 100% Organic Aloe Vera Gel, you may get them from their online store at https://www.yoskin.com. #loveaufairy #loveyoskin

Thanks for reading!
Salam sayang,
Jaji

You Might Also Like

0 comments