Simple and Budget Friendly Oat Topping Ideas

10 January



Hii, its my first post of 2019! Tahun baharu, azam baharu. Seperti tahun-tahun lepas, semestinya azam saya tahun ni adalah untuk menambah nilai diri. I want to take better care of myself, Ive been learning new languages, new recipes, new workouts, taking up new challenges, and all that will help to improve myself. Lets hope we all get to achieve what we dream for this year, ameen. I have always been a planner person (although sometimes I dont actually follow what I plan 😜), and this year I decided to get this planner from Typo 👇 So prettyyy Im in loveee 😍

All set for 2019 with this floral planner from Typo!

Back to what I want to share today. Ive been enjoying oat for breakfast since I was a child. My mum 'brainwashed' me into thinking that oats are tasty and good - which is true btw 😂. Ramai yang tak berapa gemar makan oat sebab rasanya yang tawar dan mungkin agak memuakkan. Tapi, dengan gandingan yang betul, anda mesti teruja untuk makan oat setiap hari. Hari ni saya nak kongsikan sikit beberapa idea ringkas (dan murah) untuk topping oat anda supaya tak adalah bosan kita makan oat kosong je setiap hari kan. Teruskan membaca!

1. Oat dan Epal


Oat dan epal merah merupakan gandingan yang ideal kalau anda sukakan kerangupan epal dan rasanya yang sedang-sedang; tak terlalu manis dan tak terlalu masam. Potong epal kecil-kecil dan lepas tu letakkan je atas oat. An apple a day keeps the doctor away, they say!

2. Oat, Epal Hijau, dan Kacang 


Kalau anda sukakan rasa yang masam-masam dan sedikit rangup, tambahkan sedikit kacang tanah yang telah dihancurkan bersama-sama epal hijau. Kalau nak pakai kacang lain pun boleh, tapi dalam post ni saya khaskan untuk topping yang mudah dan murah - dan semestinya kacang tanah lebih murah berbanding badam haha. hashtag #brokestudentlyfe 😂

3. Oat, Kismis, dan Kacang


Ini adalah salah satu pilihan yang agak murah dan mesra poket juga. Selain rasa kismis yang masam manis, anda juga akan menerima elemen kejutan daripada kerangupan kekacang tu. This is as simplest as toppings could get 😂 Anyway please excuse the same background every time (my laptop and planners, basically my desk haha) bcs I stay in college, I dont have a fancy dining table yet 😌 Meja tu lah untuk study.. meja tu lah untuk makan.. haha.

4. Oat dan Kiwi


Sometimes I like my oat to be extra watery and milky, hence the watery oat in the photo above haha. Sampai tenggelam buah kiwi tu 😆 Oat dan kiwi akan memberikan rasa yang masam masam manis, di samping rasa lemak lemak susu dan oat tu sendiri. Tapi saya terpaksa akui yang buah kiwi agak mahal sebenarnya, 4 biji pun dah RM10 lebih 😅 Again, hashtag #brokestudentlyfe haha. But its a good source of vitamin C so its worth every penny! 💸

5. Oat, Kekacang, dan Buah-buahan Kering


Idea yang terakhir; oat dan kekacang. Macam dalam gambar kat atas ni, oat tu dicampur dengan pelbagai topping seperti kacang badam, kismis, goji berry, dan sunflower seed. Oat ni saya beli kat AEON, dia memang dah siap dengan topping sekali. Tinggal nak tambah air panas dan susu je. But I have to admit that I dont like the taste of goji berry in my oat. Agak pelik rasa dia haha. So I prefer the normal Quaker Oat without toppings so I can customize my own.

Okay, itu saja idea untuk oat toppings daripada Jaji buat masa ni! Hope you had a good time reading. Semoga anda lebih bersemangat untuk makan oat lepas ni hehe. Its rich in fibre and it helps to lower cholestrol, so why not? 💕 And may you have a good year ahead! Lets rock 2019 😎

Salam sayang,
Jaji

You Might Also Like

0 comments