Beauty Review: The Body Shop Shea Butter Range

20 September


So the other day I received this set of Body Shop Shea Butter body care products as a birthday gift from my good friend Izzati Azmi 😍 She knows the dry skin problem Ive been having hence she bought these for me. Thanks for the gifts, Zati! You know I love youuu. 


Ok memandangkan dah ada barang ni, alang-alang saya buat je lah ulasan sikit kan untuk dikongsi dengan anda yang mungkin tengah tercari-cari produk yang sesuai untuk manjakan diri, terutamanya untuk kulit kering. Shea butter adalah sejenis lemak daripada kacang pokok shea Afrika. Shea butter kaya dengan Vitamin A, dan antara khasiat shea adalah untuk mengurangkan kedutan serta merawat ekzema.

Ok so lets get straight to these yummy products!

Shea Nourishing Body Butter

pic from introbd.com

Siapa je tak pernah dengar tentang body butter daripada Body Shop kan? Rasanya ini memang antara produk flagship mereka dan selain shea, ada pelbagai lagi "perisa" menarik macam strawberi dan peach (one of my fav). Perkara yang saya suka tentang shea body butter ni adalah ia saaangatlah melembabkan. Kulit kering pun jadi lembut dan lembab je, dan kelembutan tu tahan lama (tak macam pakai losyen biasa). Teksturnya pun tak berminyak dan cepat menyerap. And of course, it smells great! 💕 Mungkin sesetengah orang akan rasa macam bau dia terlalu kuat, tapi pada saya okay je. 

Kandungan: Water (Solvent/Diluent), Shea Butter (Butyrospermum Parkii) (Emollient), Cocoa (Theobroma Cacao) Butter (Emollient), Cyclomethicone (Emollient), Glycerin (Humectant), Glyceryl Stearate (Emulsifier), PEG-100 Stearate (Surfactant), Cetearyl Alcohol (Emulsifier), Babassu (Orbignya Oleifera) Oil (Emollient), Beeswax (Emulsifier/Emollient), Lanolin Alcohol (Stabiliser/Emollient), Phenoxyethanol (Preservative), Fragrance (Fragrance), Methylparaben (Preservative), Propylparaben (Preservative), Xanthan Gum (Viscosity Modifier), Benzyl Alcohol (Preservative), Disodium EDTA (Chelating Agent), Sodium Hydroxide (pH Adjuster), Caramel (Colour), F D & C Yellow No 5 (Colour).

Shea Shower Cream

pic from thebodyshopnig.com

Untuk yang ni, saya memang suka dengan bau dia. Sebenarnya bau dia lebih kurang je untuk shower cream dan body butter, tapi bila dah kena air dan dah jadi buih kat badan tu macam jadi lagiii wangi, melekat kat satu bilik air haha. Cuma satu je; shower cream ni lebih sesuai dipakai waktu mandi petang/malam berbanding mandi pagi terutamanya kalau badan cepat berpeluh (macam saya haha). Sabun ni tak ada fungsi antibakteria jadi badan memang cepat busuk sikit 😂 Sooo untuk mandi pagi saya tetap pilih mandian yang khusus untuk antibakteria (Antabax/Lifebuoy/Dettol etc).

Kandungan: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Acrylates Copolymer, Sodium Chloride, Parfum, Glycerin, Benzyl Alcohol, Lauryl Betaine, Decyl Glucoside, Styrene/Acrylates Copolymer, Mel, Sodium Hydroxide, Coco-Glucoside, Salicylic Acid, Butyrospermum Parkii Butter, Sodium Cocoabutteramphoacetate, Disodium EDTA, Linalool, Sorbic Acid, Coumarin, Citric Acid, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzoic Acid, Denatonium Benzoate, Caramel, CI 15985.

Shea Exfoliating Sugar Body Scrub

pic from the body shop malaysia

Tekstur skrub ni tak terlalu kasar macam sesetengah skrub yang rasa macam kena sagat 😂 Untuk skrub ni, saya dah cuba pada beberapa tempat pada badan yang agak kasar terutamanya lutut dan siku, and Im loving the results 😍 Kulit kering pada siku saya kekal licin dan lembab lebih kurang seminggu juga walaupun tak pakai losyen. Fungsi skrub memang untuk exfoliate (buang sel kulit mati), dan saya rasa body scrub ni berjaya menjalankan fungsinya dengan sangat baik. Kulit kat tempat saya skrub semua rasa lebih lembut dan nampak lebih sekata sebab sel kulit mati dah tertanggal. Yang lagi best, skrub ni tak bersepah jadi boleh je kalau nak skrub sambil-sambil tengok movie kat laptop tu hihi. Plus, it smells awesome!

Kandungan: Ethylhexyl Palmitate, Sodium Chloride, Helianthus Annuus Hybrid Oil, Sucrose, Silica [NANO]/Silica, Glycine Soja Oil/Glycine Soja (Soybean) Oil, Butyrospermum Parkii Butter/Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Parfum/Fragrance, Phenoxyethanol, Ricinus Communis Seed Oil/Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Tocopherol, Linalool, Coumarin, Alpha-Isomethyl Ionone, Helianthus Annuus Seed Oil/Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Propylparaben, Rosmarinus Officinalis Extract/Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Citric Acid, Datem, CI 77891/Titanium Dioxide

So thats all my short and honest t review for these products! Ok brb, nak pergi manjakan diri dengan barang-barang wangi ni kejap hehe. Lagipun esok Sabtu, so tonight is the perfect night to pamper yourself, ladies 💅

Good night and have a good weekend!

Salam sayang,
Jaji



You Might Also Like

0 comments