My Best Friends' Weddings

09 December


The post title looks like the title of a chic flick novel hahaha. Anyway I just came back from my best friend's wedding and I just feel like sharing the experience of being the bridesmaid for all of their weddings! So basically today's wedding was the fifth one that I attended as a bridesmaid in my life. Hampir semua sahabat baik saya dah selamat mendirikan rumah tangga, and Im so happy for them 💕Now lets recap all my best friends' weddings, starting from last year (2018) up to the most recent one from today (December 2019).

Zatizai dan Syakirin (#izzatixsyakirin) - 3/2018











Zati merupakan sahabat baik saya sejak zaman belajar kat UKM, dulu kami berkongsi bilik selama 3 tahun. We were soulmates! Zati dan Syak pun berkenalan masa kat UKM. Zati menikah di masjid berhampiran dan majlis resepsi pula diadakan di rumah, dan kami yang jadi bridesmaid ni kena pakai baju ikut tema warna 'hijau emerald'. Saya turut menjadi pengapit Zati (tukang bawa payung masa pengantin berarak hehe). Zati was the first among my small circle to get married, and it was so touching 💔Anyway, disebabkan Zati dan Syak dua-dua dari UKM, maka majlis kenduri mereka dah jadi macam mini reunion dah sebab ramai tetamu yang datang tu merupakan kenalan saya dari UKM juga. It was a beautiful day 💕

Ijat dan Idris (#amirahxidris) - 3/11/2018





We've known each other since we were babies (literally, sebab dulu nenek Ijat berjiran dengan keluarga saya). Tapi 20 tahun kemudian baru kami bersahabat semula masa di UKM. Walaupun umur kami beza dua tahun (of course Im the younger one! 😝), tapi hubungan kami sangat rapat. Sama macam Zati dan Syak, cinta antara Ijat dan Idris pun mula berputik semasa belajar di UKM. Majlis nikah dan resepsi Ijat diadakan di rumahnya di Seremban, dan kami sebagai bridesmaid kena pakai baju putih dan kain batik. Ijat dan Idris sekarang dah dikurniakan seorang cahaya mata, tapi saya pun tak sempat jumpa lagi baby comel tu. #busyadultlife sobs, but itsokay baby, Auntie Jaji will come and visit you soon Insyaallah 😘

Wany Nazar dan Shevrul Farhan (#shevnikahwany) - 23/2/2019






Wany is my best friend since 2011, sometimes she knows me better than I know myself 😂Majlis Wany agak unik sebab Wany keluar daripada kebiasaan kenduri Melayu yang jumlah jemputan biasanya tak kurang daripada 1000 orang; majlis Wany dibuat secara kecil-kecilan dan hanya menjemput 100 orang. Nikah serta resepsi Wany dan Paan diadakan di K'seena House, tempat yang sangat cantik dengan kampung vibes. I never thought that a small wedding could be so meriah! Haha mungkin sebab semua orang sempat bersembang, berkenalan, dan dapat bergambar dengan pengantin puas-puas. As the bridesmaids, we got to wear matching kain batik with a white top for a traditional look. It was a memorable day 💕

Farah dan Fakhri (#farahfakhri) - 9/11/2019



  

Farah dan Fakhri mula berkenalan melalui sapaan "hi" di Instagram je, how sweet! 💕Some people found love in the most unexpected ways 😍Majlis mereka diadakan di Cornerstone Glasshouse, berhampiran KLCC. Farah gave us matching baju kurung moden with alternate colours (pink and turqoise) to be worn as the bridesmaids on her wedding day. Masa kenduri Farah ni saya turut menjadi floor manager (feeling macam buat event kat kolej dulu haha) dan sempat menyampaikan sepatah dua kata untuk pengantin (pengantin terharu sampai nak nangis dah ok 😜). It was a busy yet meaningful day, definitely a day to remember. Btw Fra, I will never forget the memory on the night before your wedding #onlyweknow 😆😂

Alia dan Nazran (#aliaxnazran) - 8/12/2019








Anddd the most recent wedding I attended is for Alia and Nazran. Majlis nikah dan resepsi mereka diadakan di Dewan Perdana Felda. Alia gave us a piece of cloth to be made into our desired outfit, and I had mine tailored into a peplum kurung. Alia dan Nazran masing-masing berkenalan di hospital tempat mereka bekerja dan mereka dah bertunang pada April lalu. Hari ini mereka mengikat pertalian suci dalam majlis yang sangat indah (and again, I cried 😂). I dont know what is it with solemnization that always had me all sobbing haha. Saya dan Alia dah bersahabat sejak zaman sekolah lagi, when we used to talk about love like we know what it is, and to see her tie the knot with the man she loves made my heart bloom 💓

Pengalaman menjadi bridesmaid untuk sahabat-sahabat saya memang satu kenangan yang cukup indah. Mostly, what we did was just be there for the bride, do whatever it takes to help the events go smoothly, and take loadddsss of photos 😆 Thank you girls for trusting me to be a part of your big days. As you know Im currently studying and staying in Penang, and going back to KL for my best friend's wedding is always something I look forward to. Anyway, another best friend is getting married next month and I cant wait!

Barakallah, girls. I minta maaf kalau ada tersalah silap sepanjang memegang amanah sebagai bridesmaid dan epanjang kita bersahabat. Im truly happy for all of you. Walaupun kita jarang jumpa kerana dipisahkan oleh jarak dan masa 😢, please know that you'll always be in my heart 💕and facetime is just a click away 😘


You Might Also Like

0 comments