Ulasan Buku/Book Review: Make Your Bed

30 January


THIS. BOOK. IS. AWESOME.

I've always loved reading non-fiction books especially from the "self-improvements" shelf at the bookstore. I like fiction too, but I usually prefer to "watch" fiction rather than reading them. So when it comes to books, the non-fiction ones are my favorite! So about this book: its about the experience of a retired US Navy Admiral, William H. McRaven. The first chapter of this book starts with the following:

"If you want to change the world, start from making your bed"

Secara ringkasnya, buku ni menceritakan pengalaman beliau sepanjang berada dalam pasukan tentera; segala cabaran, dugaan, rintangan, dan pengajaran yang beliau peroleh daripadanya. Membaca buku ni buat saya sedar yang hidup ni memang tak mudah; akan sentiasa ada rintangan yang datang. Tapi, yang penting adalah cara kita melihat masalah tersebut dari sudut positif dan belajar untuk menerima bahawa hidup ni adalah tempat untuk diuji, dan setiap ujian adalah pengajaran untuk kita menjadi lebih baik.



Tajuk buku ni "Make Your Bed" - kemas katil, menjelaskan bahawa untuk membuat sesuatu yang besar dalam hidup, kita mestilah mula dengan perkara yang kecil - iaitu kemas katil. Kemas katil ni benda yang senang kan, 2 minit je dah siap. Benda ni nampak remeh je, tapi impaknya besar. Menurut penulis buku ni:

"Making your bed will also reinforce that little things in life matter. 
If you cant do the little things right, you will never do the big things right."

That hit me right in the heart.

Ok, sebagai remaja yang malas mungkin saya akan rasa tak setuju dengan pernyataan ni 😂, "ala kemas katil je pun, ramai je orang yang tak kemas katil boleh je berjaya" - kata seorang Jaji yang malas nak kemas katil lepas bangun tidur hahahahha.

-  tapi sebagai insan yang dah faham kepentingan benda-benda kecil, saya amatlah bersetuju. Since I was 16, I have never failed to make my bed even if I was running late. Not because I realised the importance of 'making your bed to be successful bla bla', but because one day I came home from school and my mum had thrown away my favourite bathrobe!!! She threw it away bcs she was sick and tired of my laziness to make my own bed (and hang my own bathrobe) 😂😂😂 Sejak tu saya akan cuba untuk kemas juga katil tu, walau macam mana pun. Of course, some days I failed to make my bed and when I come back to my room, I will hate my morning self for not making the bed earlier and now my current self has to face a messy bed 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Anyway thanks for the lesson Mama! 😂


Berbalik kepada buku ni. Dengan mengemas katil, kita dah berjaya siapkan satu tugasan untuk hari tersebut. Dengan lengkapnya satu tugasan mudah tersebut, kita akan rasa bangga dengan diri kita sebab dah berjaya melengkapkan sesuatu, walaupun perkara kecil.

"Making my bed correctly was not going to be an opportunity of praise. It was expected of me. It was my first task of the day and doing it right was important. It demonstrated my discipline. It showed my attention to detail and at the end of the day it would be a reminder that I had done something well, something to be proud of, no matter how small a task."

Ada bahagian dalam buku ni yang buat saya sedar bahawa seburuk mana pun masalah kita pada hari tersebut, ada orang yang nasibnya lebih buruk - jadi kita kenalah bersyukur dan cuba untuk kekal positif. Its okay to be sad for a while, but we have to come back. Dari sudut pandang Islam, Allah takkan uji seseorang hamba tu melebihi kemampuannya. Jadi setiap cabaran yang datang tu mesti kita boleh hadapi, Insyaallah.

Ada sesuatu tentang buku ni yang membuatkan saya tak jemu untuk baca berulang kali. Setiap kali saya sedih atau down, saya ada buka mana-mana muka surat dan baca untuk kembali bersemangat!! *insert motivational music here* haha. Another intreresting lesson is this book is that you need to stop being a sugar cookie and keep moving forward. Look at the snippet below:


I love how this book keeps me feeling inspired in a rational way. Like, Im inspired to be better, be successful - but I also know that life is hard, life is unfair, but I just need to keep going. Its very rational. Its not the kind of feeling where the heroes always win in the movies; but its the kind where the hero dies - but he died protecting others; he died doing the right thing. Macam tak ada kaitan je analogi ni, tapi saya harap anda fahamlah apa saya cuba cakap ni 😂 Kena baca buku ni untuk betul-betul faham okie!

I think thats all my review for this book. Id totally recommend everyone to read this! 💖


You Might Also Like

0 comments