Trying out a new hobby - hand lettering!

30 June



One of my favourite saying is the one that goes... "when was the last time you did something for the first time?" because life is too short to not try anything new once in a while! 😄This mantra had made me do a lot of things, even things I never thought I would do hahaha, such as ermmm wall climbing?? 

 

Saya bukanlah jenis yang athletic atau aktif bersukan dari kecil, sebab masa kecil sampai masuk belasan tahun saya ada asthma yang agak teruk (suka juga guna alasan ni untuk skip PJ dulu dulu hahah) jadi saya memang kurang aktif. Memang tak masuk pun aktiviti sukan macam lumba lari semua tu sebab dan tahu mesti kalah 😝Paling aktif pun masa saya masuk taekwondo sampai tingkatan 4. Lepas dah masuk usia 20-an, asma saya makin kurang dan saya mula aktifkan diri. So I tried wall climbing for the first time when I was 24! Who would have thought that me (the kid who used to skip PJ haha) would actually had the courage to climb, but it was such an exciting feeling! 😄

 

Anyway in this post I would like to share about my new hobby - hand lettering. This hobby combines two of my favourite things: cute stationeries and quotes. Hand lettering ni sejenis seni "melukis" huruf yang biasanya menggunakan berus dan cat air atau pen berus (brush pens). Saya pakai pen berus je sebab lagi mudah dan sebagai beginner, saya tak nak terus beli set watercolour dan berus lagi sebab takut hasil seni saya nanti kurang memuaskan, jadi membazir pula kalau dah beli, plus they are not cheap 😅But Im glad that after a few attempts, I managed to create a not-so-bad piece of hand lettering art 😎😂It was so~~~ satisfying ~~~~




Here are my current collection of brush pens and details of where I got them from:

 

Neutral colours brush pens set from Typo (RM30/pack)

Pentel brush sign pens (multiple colours) from Popular Bookstore (RM4.80/each)

 

Selain brush pens, saya juga ada beli pen kaligrafi dan saya cuba jugalah buat tulisan khat walaupun kali terakhir tulis khat masa sekolah rendah dulu 😅Tak sangka jugalah yang tangan ni masih bekerjasama untuk tulis cantik cantik haha. Dulu masa sekolah gigih tau asah pensel dengan pisau lipat 20 sen, masa tu tak kenal pen kaligrafi ni lagi 😂


 

Soo now Im going to show you a few pieces of art that Im so satisfied with! 🙈😄 Its not that nice but I think its also not that bad lah haha. Untuk permulaan ni, saya tiru design hand lettering orang lain yang saya jumpa dan Google, dan saya cuba lukis semula. Tadaaa, enjoy my masterpieces ~~~ (click to play video)

 

 



I surely need more practice and I cant wait to try and create my own designs soon. Kalau anda tercari-cari inspirasi untuk seni hand lettering atau anda baru nak cuba belajar, anda kena follow akaun @howtohandletter dan @stefankunz di Instagram, they are so talented! (of course, behind those talents are some hardcore practices too)

 

Its never too late to learn and try something for the first time!

 

Salam sayang,

Jaji

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

0 comments