Kenapa susah sangat nak menang catur?

by - October 29, 2021

Kenapa susah sangat nak menang catur? πŸ˜‘ 

Sejak kebelakangan ni saya suka sangat main catur, tapi punyalah susah nak menang. I mean, I know all the rules, all the right moves, all the right places *insert All the Right Moves by One Republic here*

but I just. cant. win. 

Check is easy, but the checkmate is sooo difficult. And I will usually lose first before I get to checkmate anything πŸ˜…

My good friend Yushalify is good at Chess. Kalau tak salah dia pernah main wakil daerah. Banyak kali juga saya kalah dengan dia πŸ˜†Rasa geram sebab kita ingat kita ni dah bersedia, siang malam berlatih main catur, tiba-tiba dia boleh checkmate kan kita dengan 3 moves je πŸ™‚Cara dia main pula takde rasa belas kasihan langsung, kesian Queen saya kena makan macam tu je. Very frustrating.

Orang kata untuk betul-betul bagus main catur ni kena belajar dari kecil, dan satu lagi kena bagus dalam matematik juga. Saya memang tak ada dua-dua kriteria tu πŸ˜…Saya belajar agak lewat, dan matematik bukanlah subjek kegemaran saya haha.. Dulu masa sekolah menengah rasanya saya pernah jadi pengerusi Kelab Catur. Masa dalam kelab tu la saya mula belajar main catur, tapi jarang sangat main betul-betul. Lepas tu dah lama saya tinggalkan catur, dan saya hanya mula main semula dalam tahun 2019. Masa tu baru saya sedar yang saya sebenarnya tak pandai main πŸ˜‚

Tapi saya berazam untuk belajar dan asah kemahiran catur saya. Lepas tengok cerita The Queen's Gambit tahun lepas, semakin membara perasaan saya nak main catur. Baru-baru ni saya ada beli iPad, dan saya ada muat turun aplikasi Chess.com dalam iPad tu. Saya siap beli lagi Platinum membership dalam app tu sebab saya betul-betul nak berlatih 😠I need to channel my inner Beth Harmon 😠

game analysis on the chess.com app

But again, its been about a month since I started playing on the iPad and I have just won against Yus ONCE. Once ok. πŸ˜‘Dalam berpuluh-puluh (mungkin beratus juga) game yang kami main, saya baru menang sekali je. Very frustrating, but I also like the challenge. It reminds me that I can never sit too comfortably, because there is always something that I need to learn and improve. Chess is just one of them, a good analogy for everything else in life. 

Ok, thats all I need to share in this random post. I will update about my chess journey again after I finally, successfully win one day. Hopefully that day will come πŸ˜‚πŸ˜ 

You May Also Like

0 comments